Interim opdracht aannemen en vijf keer scoren

Er is een groeiende vraag naar capabele interim-deskundigen. Veelal gaat het om vervanging met een tijdelijk karakter. Je vervangt zo een vaste werknemer die bijvoorbeeld met verlof is of hogerop in de organisatie een nieuw plekje heeft gekregen. Terwijl zijn oude plek dan nog niet door een nieuwe medewerker is ingevuld. Vaak word je ook ingevlogen als interim-professional om in hectische tijden de boel draaiende te houden. Voor een interim opdracht word je gekozen om je flexibiliteit maar net zo goed om je capaciteiten. 

Je zet zelf de werklijnen op met een interim opdracht

Ben je interim-expert, dan opereer je vaak zo onafhankelijk mogelijk. Je deelt min of meer je eigen tijd in en zet zelf je werklijnen uit. Zelfstandig bepaal je je eigen werkritme en je kunt snel bijsturen. Je koppelt je kwaliteiten aan een organisatie zonder meteen onderdeel te zijn van de bedrijfscultuur. Dat geeft je sowieso meer slagkracht want je hoeft niet met elke futiliteit rekening te houden.

Nog nooit een interim opdracht gedaan?

Ga eens op een online platform zoals Headfirst checken welke opdrachten eigenlijk beschikbaar zijn. Wie weet voel je een bepaalde uitdaging als je een interim opdracht onder de loep neemt. Sowieso is het handig om hieronder de vijf absolute voordelen even door te nemen die een interim-professional in z’n broekzak kan steken:

1 Een netwerk dat uitdijt

Wie een vaste baan heeft, komt elke werkdag dezelfde lui tegen. Heb je interimwerk, dan blijf je nieuwe mensen ontmoeten. Elke interim opdracht opnieuw schud je nog onbekende mensen de hand en gaat ermee aan de slag. Je contactenagenda bestaat uit steeds meer professionals die soms aan jou denken als ze met nieuwe interim opdrachten worden geconfronteerd. Zo vergroot je de kans dat je nieuw werk te pakken krijgt.

2 Winnen aan kennis en ervaring met een interim opdracht

Als er sprake is van een interim opdracht, zoeken organisaties vooral professionals op tijdelijke basis die:

• flexibel zijn

• knowhow hebben

• ervaren zijn

• de dynamiek van procesverandering aankunnen

Laten die vier kundigheden nu net afhankelijk zijn van kennis en ervaring. Door steeds interim opdrachten aan te gaan, versnel je je ervaring en verhoog je je kennis. 

3 Geen voortkabbelend, saai werk

Een ding staat als een muur: interim werk is niet saai. Als je al niet voor de leeuwen wordt gegooid, krijg je vaak een summiere instructie en mag meteen aan de slag. Er wordt veel flexibiliteit van je verwacht maar aan de andere kant word je dat ook weer gegund. En elk project heeft z’n eigenaardigheden. Zo vliegen de uren om en kunnen projecten uitlopen op ware avonturen. Interim werk is dynamisch, inspirerend en soms heerlijk onverwacht.

4 Grensverleggend werk

In elk geval kun je de grens over als interimmer. Want nogal wat projecten vinden in het buitenland plaats. Ben je graag geografisch grensoverschrijdend bezig? Vind je het heerlijk om dan weer in een koele Duitse cultuur te duiken en dan weer in een flegmatisch Franse cultuur? Als interim-deskundige heb je volop kansen om voor je werk een tijd in het buitenland te kunnen verblijven.

5 Last but not least: the money

Een interim opdracht gaat heel vaak op uurtarief. Een all-inclusive bedrag. Tel je je uren aan het eind van het jaar op, dan wint het totaalbedrag het echt wel ten opzichte van de inkomsten bij een vast dienstverband.