Leer programmeren met Raspberry PI

Programmeren met Raspberry Pi wordt dankzij de voortdurende met de jaren populairder. Waar het begon als toegankelijke en simpele minicomputer, is het ondertussen uitgegroeid tot een basis voor diverse innovatieve en uitdagende projecten. De relatief lage aanschafprijs en het gebruiksgemak maakt het bij uitstek de ideale tool om het grote publiek kennis te laten maken met de uitdagende wereld van elektronica en programmeren. Met de complete starterkits beschik je direct over alle benodigdheden om meteen met een van je eigen projecten aan de slag kan gaan!

Toepassingen Raspberry PI

Op het internet zijn oneindig veel toepassingen voor het kleine moederbord ter grootte van een bankpasje te vinden, zowel voor de beginnende programmeur, als voor de doorgewinterde elektronica expert, die je kunt gebruiken als voorbeeld of inspiratiebron voor een zelf te bouwen project. Denk hierbij aan een slimme deurbel, een digitale fotolijst, een radiostation of bijvoorbeeld een game-server. Maar ook het aansturen van smart home-apparatuur om je elektronica en netwerken in je huis te automatiseren behoort tot de mogelijkheden. Kies je ervoor om een aantal sensoren aan te sluiten? Dan is met een temperatuur- en luchtdruk-meter ook een weerstation een uitdagend project; de single-board computer biedt een schat aan uitdagende en innovatieve projecten. 

Beginnen met programmeren? 

Wanneer je met een Raspberry PI wilt gaan programmeren heb je heb je enkel een SD-kaartje met, net als bij een computer, een besturingssysteem nodig. Denk hierbij aan de meeste computers die draaien op het besturingssysteem Windows, of de Apple computers die OSX gebruiken. De minicomputer is compatibel met diverse soorten besturingssystemen, waarbij het meest gebruik wordt gemaakt van het op Linux geïnspireerde Raspbian. Raspbian is ontwikkelt door Raspberry Pi zelf, en wordt ook voortdurend door ze verbeterd. Het gratis te bemachtigen besturingssysteem is ook makkelijk zelf uit te breiden en aan te passen, en kan je zo zelf installeren op een Micro-SD kaart. 

Ben jij enthousiast geworden van de oneindige mogelijkheden die een Raspberry PI te bieden heeft, en wil jij graag leren programmeren en aan de slag gaan met een Raspberry Pi project, neem dan vooral een kijkje op de site van Elektor!