VR bril kopen? Hier moet je op letten!

Om te ontsnappen aan de dagelijkse realiteit kun je een VR bril kopen. Daar liggen onbegrensde mogelijkheden, vol met nieuwe werelden die je alleen of samen kunt verkennen. Je kunt bijvoorbeeld een Oculus Go kopen en draadloos vanaf iedere locatie 3D video bekijken, je kunt ook een Oculus Rift kopen waarmee je de bekende PC games in 360 graden kunt spelen. VR brillen kopen kan best een uitdaging zijn met zoveel keuze en afwijkende features. Hier zijn de voornaamste zaken om op te letten bij aanschaf van een virtual reality headset.

Media en/of games

De twee voornaamste redenen voor een een VR bril kopen zijn het bekijken van media en het spelen van games. Media kan variëren van standaard Netflix films en series op een virtueel scherm, tot aan 360 graden video’s in hoge resolutie, zowel streaming als offline. Omdat beweging in de ruimte bij dit soort content geen rol van betekenis speelt kun je daarvoor een goedkopere Oculus Go kopen. Bij games zijn er zowel de eenvoudige spellen als de meer complexe games. Met name voor de laatste categorie is de grafische kwaliteit en bewegingsvrijheid van belang. In dat geval kun je beter een Oculus Rift kopen.

Tip: Voor events is het mogelijk om meerdere headsets aan elkaar te koppelen. Dit stelt je in staat een virtuele bioscoop in te richten met software zoals VR Sync.

Meer beweging betekent meer ruimte

3DoF staat voor “Three Degrees of Freedom”, dat betekent rondkijken in een virtuele omgeving zonder zelf te bewegen. De gebruiker kan blijven zitten, met een draaistoel kun je het volledige 360 graden beeld bekijken. Met 6DoF ofwel “Six Degrees of Freedom” kun je fysiek rondlopen terwijl de virtuele omgeving 1-op-1 meebeweegt. Dat levert een zeer overtuigende ervaring op, uiteraard zul je er wel ruimte voor moeten reserveren. Thuis komt dat neer op een ‘gaming room’, of een huiskamer zonder speelgoed op de vloer of een kat die in de weg loopt. Tijdens evenementen moet je een veilige afbakening creëren voor zowel de gebruikers als de omstanders.

Tip: Meer bewegingsvrijheid maar geen behoefte aan een gaming PC? Kies dan voor de Quest, een standalone virtual reality headset met dezelfde ruimtelijke tracking als de Rift S.

Wanneer één bril niet genoeg is

Thuis zul je doorgaans met één virtual reality bril beginnen, voor gedeelde ervaringen kun je upgraden naar extra headsets. Je kunt de Oculus Go kopen voor een aantrekkelijk prijsje, uitbreiden is dus een optie. Tijdens evenementen wil je wellicht meerdere VR brillen kopen zodat je snel een groot publiek kunt bereiken. Er zijn systemen die je sneller kunt installeren dan de standaard toestellen, wat de organisatie veel voorbereidingstijd kan besparen. Daarnaast zijn virtual reality headsets ook draadloos aan elkaar te koppelen voor een gedeelde ervaring.

Tip: Voor groepen zijn draadloze standalone headsets meer geschikt, voor individuele ervaringen met interactieve mogelijkheden kun je kiezen voor een high-end oplossing voor de beste kwaliteit VR ervaring.

Het gaat niet alleen om het merk

Als laatste aandachtspunt willen we opmerken dat het niet alleen om het product gaat, maar ook zeker om de after sales ondersteuning. Oculus, HTC, Pico en Lenovo maken allemaal goede virtual reality headsets, toch schiet de support bij met name zakelijk gebruik nog vaak tekort. Let bij een VR bril kopen dus niet alleen op het merk en de specificaties, kijk ook naar de beschikbare ondersteuning na aanschaf.