Wat is een tachograaf en wat kun je ermee?

Logo Verizonconnect.nl

Als je al langere tijd in de logistiek zit, dan ken je het woord vast wel. Maar als je net om de hoek komt kijken, dan is het niet zo gek dat je niet weet wat een tachograaf is. In dit artikel ontdek je niet alleen wat het is en wat je ermee kunt, maar ook waar je de beste kunt bestellen.

Dit is een tachograaf

Het is een apparaat om de rij- en rusttijden, maar ook de afgelegde afstand en snelheid van voertuigen te registreren. Een digitale registratie is noodzakelijk voor:

  • Het vervoeren van meer dan acht personen in een bus of touringcar, de chauffeurs uitgezonderd. De datum van eerste toelating van deze voertuigen is na 1 januari 2006.
  • Zware bedrijfsvoertuigen en beroepsgoederenvervoer met een toegestaan maximum gewicht van meer dan 3500 kilo. Dit is het gewicht van het vervoermiddel en laadvermogen. De voertuigen hebben een datum van eerste toelating van na 1 januari 2006.

Er vinden controles plaats op de digitale tachograaf. Zo controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) de naleving van rust- en rijtijden. Bij de controles leest men deze gegevens uit, maar de gegevens blijven op het apparaat staan. Is je voertuig met een datum van eerste toelating van na 15 juni 2019? Dan moet deze beschikken over een slimme tachograaf. Het gaat daarbij om dezelfde vervoersmiddelen als hierboven genoemd, maar dan met een andere toelatingsdatum. In 2025 is de slimme tachograaf 2 verplicht voor alle genoemde voertuigen. Een slim apparaat registreert ook automatisch grensovergangen, laad- en losactiviteiten en de locatie van het voertuig.

Waar vind je de beste?

Nu je weet dat je dit apparaat nodig hebt, ben je natuurlijk op zoek naar de beste. Dan moet je bij Verizon Connect zijn. De tachograaf van dit bedrijf is namelijk ook in staat om de bestanden van het apparaat op afstand te downloaden. Dit om te voldoen aan de wetgeving, dagelijkse processen te verbeteren en uitval van de voertuigen te verminderen.

De tachograaf van Verizon Connect is digitaal en je kunt direct toegang krijgen via Verizon Connect Reveal. Het handige eraan is dat je het apparaat ook op afstand kunt downloaden. De voertuigen hoeven niet meer in de garage te staan. Al zijn ze in een aantal steden verderop, je kunt alsnog de gegevens uitdraaien. De up-to-date informatie is via het internet te downloaden. De chauffeur hoef je er niet eens voor te storen. Je hebt hierdoor gelijk inzicht in het aantal gereden uren en je kunt nieuwe opdrachten toewijzen, waarbij je rekening houdt met de rijlimieten.

Met de tachograaf van Verizon Connect zie je op een live kaart de huidige locaties van alle chauffeurs. Maar ook de statussen van de chauffeurs, of ze al bijna op hun wettelijk toegestane uren zitten. De hardware is uitgebreid en je kunt gelijk verbinding maken. Ben je overtuigd en wil je de digitale tachograaf van Verizon Connect zien? Vraag dan op de website een demo aan, of neem contact op met een van de medewerkers voor meer informatie en een persoonlijke offerte.