Wat is NFT? De meest gestelde vraag van het jaar

Iedereen heeft het zich al eens afgevraagd: wat is NFT? Het begrip leek uit het niets komen en werd ineens door honderden bedrijven en beroemdheden gepromoot. Ondanks dat NFTs al sinds 2021 populair zijn is er nog steeds een grote groep mensen die niet begrijpen wat het inhoudt. Als jij hier één van bent: geen zorgen. Hieronder hebben wij alles op een rijtje gezet. We geven in begrijpelijke taal antwoord op de vraag: wat is NFT en wat levert het je op? 

Wat is NFT: wat houdt het precies in?

Wat is NFT precies? NFT staat voor non-fungible token. Waarschijnlijk maakt dat je niet veel wijzer, dus we gaan hier wat dieper op in. Ten eerste betekent non-fungible dat je NFT niet inwisselbaar is. Iedere NFT is uniek: er bestaat maar één enkele versie van. Op het moment dat jij je NFT inwisselt voor een andere NFT zul je dus nooit een exacte kopie ontvangen. Dit betekent non-fungible in het kort. Onder token verstaan we digitaal object waar je eigenaar van bent. Tokens bestaan uit allerlei objecten, bijvoorbeeld kunst, video’s en muziek. Kortom, een NFT is een one-of-a-kind digitaal object waar jij de rechten van kunt kopen. Jij bent eigenaar van NFT en door de achterliggende code is de token altijd terug te traceren naar jou. 

Goed, ‘wat is NFT?’ hebben we nu gedeeltelijk beantwoord. Maar de meeste mensen zullen waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in hoe ze hier geld mee kunnen verdienen. Allereerst zul je moeten beschikken over crypto. Hiermee betaal je de NFTs mee. Vervolgens ga je op zoek naar een NFT collectie die je aanspreekt. Kies een token uit waarvan je verwacht dat de waarde in de toekomst zal stijgen. Door de schaarste creëer je interesse, waarna de prijs ook zal stijgen. Natuurlijk hoef je de NFT niet te verkopen. Sommigen vinden het juist leuk om er mee te pronken. Bovendien mag je het digitale object overal voor gebruiken, aangezien jij over de rechten beschikt. 

Wat is NFT voor artiesten en designers?

Als creatieveling is het goed idee om een antwoord te vinden op de vraag: wat is NFT? Het ontwerpen van NFTs is namelijk een mooie mogelijkheid voor artiesten en ontwerpen om wat te verdienen aan hun werk. Op het moment dat jouw ontworpen NFT wordt verkocht ontvang jij een percentage van de opgehaalde winst. Bij iedere doorverkoop zul je een bedrag blijven ontvangen. Mocht je ontwerp dus ontzettend populair worden, dan kun je hier behoorlijke bedragen aan verdienen. Daarom zijn er veel artiesten die zelf aan de slag gaan met hun eigen digitale kunst of maken commissies voor geïnteresseerden. 

Momenteel is voornamelijk kunst populair op de NFT markt, maar in principe kan ieder object als token fungeren. Zo zijn er al tweets en memes verkocht als NFT. Mensen die jaren geleden viral zijn gegaan met een grappige video of foto hebben zo duizenden euro’s kunnen verdienen. Het is overigens ook mogelijk om fysieke objecten als NFT aan te bieden. Zo bestaan er auto’s en sneakers die als token zijn verkocht.